Zoeken
  • Cindy Maes-Tompson

Lax Vox, ofwel Bubbelen

Vox Lax, bubbelen, Lax Vox, borrelen…. Uhm, iets met dat slangetje toch?


Er zijn behoorlijk wat vocalisten die zo’n slangetje thuis hebben liggen, maar er niks mee doen.

Inmiddels is het al behoorlijk ingeburgerd, dat Lax Vox of Bubbelen. Laten we het voor het gemak even ‘Bubbelen’ noemen in dit artikel.

Een siliconen slangetje waarbij je wat bubbels in een flesje water blaast. Daar kan niks moeilijks aan zijn, toch?

Wij zien regelmatig kleine en grote fouten voorbijkomen, daarom vandaag een blog over de do’s en don’ts van het Bubbelen, en misschien belangrijker nog; waarom je het doet.


Waarom gebruik je het?

Veel mensen denken dat je met het bubbelen je stem kan trainen, maar deze methodiek is vooral gemaakt om je stembanden en alle spieren die daar omheen zitten te ontspannen.

Door het blazen in de slang wordt de luchtdruk boven en onder de stembanden meer gelijk. Daardoor kunnen je stembanden makkelijker en dus meer ontspannen trillen en sluiten, waardoor ook de betrokken spieren meer ontspannen en beter herstellen. Door de bubbels die je blaast masseer je je stembanden ook direct.


Je kunt je stem met deze techniek sneller laten herstellen van behoorlijke inspanning, zoals een optreden of zware repetitie. Daarnaast kun je deze techniek ook inzetten als warming up en cooling-down voor en na een optreden of repetitie.


Wat heb je nodig?

Je begint met een siliconen slangetje, met een speciale binnen- en buitenmaat, gemaakt voor deze techniek. Deze slangetjes zijn inmiddels op verschillende plekken te verkrijgen via internet.

Daarnaast een flesje (of groot glas) met 5 tot 7 centimeter water.


- Steek het slangetje ongeveer 1 a 2 centimeter in het water en begin eens met bubbels blazen. Probeer kleine en constante bubbels te blazen, zonder dat je daar al te veel moeite voor moet doen. Hoe kleiner de bubbels zijn, hoe meer ontspanning je creëert.


- Als het blazen ontspannen voelt, voeg dan de klinker ‘OE’ eens toe aan het blazen. Doe dit op een lage en ontspannen toon. Als het goed is voel je ook hier dat je weinig moeite moet doen voor dit geluid en wellicht voel je zelfs je wangen wat meetrillen.


- Daarna kun je ook glijtonen gaan maken; glij met je stem van laag naar hoog, of van hoog naar laag terwijl je de bubbels blijft blazen.


- De volgende stap is het zingen van liedjes door het slangetje, terwijl je de ‘OE’ blijft blazen. De woorden zeg je dus niet, maar de noten zing je wel.En dan?

Dit zijn al de eerste stappen van het ‘Bubbelen’. Verdere uitbreiding is natuurlijk ook mogelijk, maar wij gebruiken het meeste deze stappen in de praktijk.

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Dan kun je altijd een afspraak maken bij ons in de praktijk om nog beter voor je stem te zorgen!


Van bubbel-les tot stemtherapie, en van strottenhoofdmassages tot begeleiding van je zangstem.

Een strottenhoofdmassage? In mijn volgende blog zal ik hier meer over vertellen.


Cindy Maes

Stemzorg | www.stemzorg.nl


Tongelresestraat 356

5642 NG Eindhoven


info@stemzorg.nl

06 51 40 18 22


www.facebook.com/stemzorg

www.instagram.com/stemzorg_


6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven