Zoeken
  • Cindy Maes-Tompson

Muzikantentips deel 2

Muzikantentips


We krijgen langzaam maar zeker ons oude en vertrouwde leven weer terug. De terrassen weer voller, straatbeelden levendiger, en repetitieruimtes gevuld. Ook beginnen de eerste boekingen weer door te druppelen en worden podia bezet door opgeluchte bands en muzikanten.


Maar wat is het effect van deze periode op je stem?

Misschien heb je in de afgelopen periode alle tijd gehad om bezig te zijn met stemonderhoud en -conditie, maar ik kan me natuurlijk ook voorstellen dat dit een beetje op de achtergrond is geraakt. Daarom geef ik jullie wat tips en tricks om je stem zo goed mogelijk voor te bereiden op het volgende optreden.


Train je stem

Training is essentieel voor je stem. Blijf je repertoire dus zingen en herhaal alle lastige stukken op passend tempo, volume en kracht. Wat eventueel kan helpen is om de lastige stukken eerst op een lagere toonhoogte oefenen en dan opbouwen naar de uiteindelijke toonhoogte, maar zing wel uit volle borst wanneer de muziek daar om vraagt.

Reserveer een vast moment in de week (of dag) waarin jij echt even met je stem bezig kunt zijn. Repertoire doornemen, muziek schrijven, en oefeningen doen…

Daarnaast goed blijven zorgen voor jezelf en je lijf, dit heeft een positieve uitwerking op jouw stem.


Oefenen

Je kunt door middel van verschillende oefeningen trainen wanneer je niet in de gelegenheid bent om op volle kracht te oefenen

- LaxVox (bubbelen). Met behulp van een siliconen slangetje kun je oefeningen doen waardoor je je stem kunt ontspannen en trainen. Zorg wel dat je deze oefeningen aanleert met een zangcoach of logopedist, en niet via een filmpje jezelf wat aan probeert te leren. Deze techniek zit goed in elkaar, mits je het goed uitvoert. Een (online) les met deze techniek zorgt ervoor dat je het meeste haalt uit jouw stem.

- Neuriën. Als je niet kunt zingen, ga dan neuriën. Op een fijne toonhoogte (dus niet te hoog) lekker liedjes doornemen. Wist je dat je door het zingen zonder tekst, je juist je tekst hard aan het oefenen bent?

- Sporten. Hoe fitter je bent, hoe beter je stem in conditie is. Je kunt dan echt je stem ondersteunen door de grote spieren in je lijf, wat ook wel ‘verankering’ genoemd wordt. Let wel op dat je tijdens het sporten goed door blijft ademen, zodat je je stem niet belast tijdens krachtinspanning.

- Glijtonen. Je kunt je stembanden ontspannen, maar ook rekken en strekken door middel van glijtonen; Zo zacht als je kunt, van laag naar hoog glijden door je hele stembereik heen. Valt je stem weg rondom je stembreuk? Geen paniek! Als je dit zacht en rustig blijft proberen zul je merken dat het steeds iets soepeler verloopt.


The real deal…

Hoe veel je thuis ook oefent, niets is zo intensief als ‘the real deal’ tijdens het optreden. Je gebruikt je stem dan luider en vaak ook langer dan dat je thuis of tijdens een repetitie doet. Mijn advies hierin is om de duur van de sets en het aantal sets dus weer op te bouwen. Zo kun je goed monitoren hoe het met je stem gaat. Ook even goed naar de opbouw van je sets kijken; dat ene heftige nummer vooraan in een set? Niet zo slim… want dan geef je mogelijk al je stembelastbaarheid weg in 1 nummer, en moet je de rest van je set nog uitzingen op doorzettingsvermogen in plaats van op conditie.

Gedoseerd starten, goed communiceren met je band en je stem de mogelijkheid te geven om opnieuw conditie op te bouwen is hierin echt aan te raden.


Effecten

Zing jij graag met effecten (grunt, rattle, distortion, etc), blijf deze technieken dan ook goed oefenen. Er zit namelijk echt een hele andere techniek achter dan het ‘gewone’ zingen, dus het is zaak om deze technieken ook regelmatig te oefenen. Is je stem moe of valt deze weg? Neem dan even rust van de effecten en pak bovenstaande oefeningen erbij.


Weigert je stem?

Blijf je er tegenaan lopen dat je stem niet helemaal doet wat jij wil?

Dan is het slim om eens met een stemgespecialiseerd logopedist in contact te komen.


Onze praktijk is al jarenlang gespecialiseerd in het begeleiden van muzikanten, met en zonder medische stemklachten. Soms uit voorzorg, soms voor een duidelijke zorgvraag.

Wij zorgen graag voor jouw stem, welke vraag je ook hebt. Vrijblijvend een gesprek aanvragen kan natuurlijk ook, waarna we samen een plan maken over wat het beste bij jou en jouw stem past.


Cindy Maes

Stemzorg | www.stemzorg.nl


Tongelresestraat 356

5642 NG Eindhoven


info@stemzorg.nl

06 51 40 18 22
Recente blogposts

Alles weergeven