Je strottenhoofd begint eigenlijk met je tongbeen (Hyoid), dit is de achterkant van je tong en tegelijkertijd de bovenkant van het strottenhoofd. Je strottenhoofd is als het ware opgehangen aan dit tongbeen.
Het middenstuk van het strottenhoofd (Thyroid) is de plek waar het stemgeluid geproduceerd wordt.
De stemplooien zitten precies achter de adamsappel (ofwel prominentia laryngea), mooi beschermd in het strottenhoofd. De adamsappel is het meest herkenbare en zichtbare deel van je strottenhoofd. Deze kun je ook zelf duidelijk voelen in je hals.
De onderkant is de eerste ring van de luchtpijp (Cricoid), ook wel ringkraakbeen genoemd.

Het strottenhoofd, met alle bovengenoemde onderdelen, werkt in een prachtige balans samen. Deze onderdelen kunnen bewegen, van onder naar boven, van links naar rechts, uit elkaar, dichter naar elkaar toe, meer naar binnen, meer naar buiten…
Voor deze bewegingen hebben we spieren nodig, die rondom het strottenhoofd zitten.

De spieren zorgen ervoor dat we kunnen praten, zingen, slikken, ademen en hoesten. Bijzonder he?!
Als deze balans echter minder aanwezig is, kan dit klachten veroorzaken. Alle klachten die wij in de praktijk behandelen hebben met dit krachtige en tegelijkertijd kwetsbare instrument te maken. Wat een voorrecht om hier mee te mogen werken.

De stemplooien (ookwel stembanden genoemd) zijn erg klein en zitten mooi beschermd in het strottenhoofd.
Precies achter de adamsappel (ofwel prominentia laryngea) zitten de stembanden in de luchtpijp.

De stemplooien van vrouwen zijn tussen de 12,5 en 17,5 mm, net zo groot als mijn nagelriem.
De stemplooien van mannen zijn tussen de 17 en 25 mm, net zo groot als mijn duimkootje.
Voor de vergelijking heb ik mijn duim op deze manier gebruikt, maar voor jezelf werkt dit trucje het beste:

Kijk eens naar jouw duim, je kunt jouw stemplooi-grootte vergelijken met jouw eigen nagelriem. Stel je eens voor hoe klein jouw stemplooien daadwerkelijk zijn en met welke vanzelfsprekend jij er vanuit gaat dat ze het altijd doen. Behandel ze goed, train ze regelmatig en trek aan de bel als ze ondersteuning nodig hebben.

Wij staan voor jou en jouw mooie stem klaar!

Comments are closed

Meest recente berichten

Recente reacties